top of page

My pick: Top 10 holiday reads

Se dolgočasiš? Ne veš kaj početi? Zate imam seznam 10 knjig, ki ti bodo gotovo prav prišle med počitnicami. Gotovo si že katere izmed njih prebral, ampak nič ne škodi če jih še enkrat!

10. Če ostanem - Gayle Forman

Živeti ali umreti? - Vprašanje vsakega tretjega človeka.

Popoln družinski izlet se spremeni v popolno katastrofo. Zgodi se strašna prometna nesreča. Avto je popolnoma razsut, na radiu pa še vedno igra Beethovnova Sonata za violončelo št. 3. Med razbitinami se sprehaja Mia. Mia je nadarjena sedemnajstletna violončelistka. Njen fant Adam ima svoj uspešen band. Ima ljubeče starše in sedemletnega bratca Teddyja. Mia med razbitinami najprej najde mrtvo mamo, potem atija. In potem v jarku zagleda sebe. Mia je močno poškodovana, ima notranje krvavitve. Mia opazuje sebe na operacijski mizi. Mia opazuje babico, dedka, fanta Adama, prijatelje, ki se zgrinjajo v bolnišnico. V 24 urah po nesreči bralca pelje skozi svoje spomine in tehta ali bo ostala, ali bo umrla.

Moje mnenje: Knjiga se mi zdi res vredna branja. Je ena izmed mojih najljubših. Predlagam, da po branju knjige pogledaš še film pod enakim naslovom.

9. Kamor je šla - Gayle Forman

Je ljubezen večna?

Gre za razplet prelepe ljubezenske zgodbe ter pripoved o moči glasbe. Sedemnajstletna Mia doživi prometno nesrečo, v kateri izgubi oba starša ter mlajšega bratca. Zato, da je lahko spet našla sebe, je po tem, ko je prestala težko okrevanje, zapustila svojega fanta Adama. Oba se sicer ukvarjata z glasbo. Ona je čelistka in se ukvarja s klasično glasbo, Adam pa je kitarist in pevec, ki se ukvarja s popularno glasbo. Tri leta po prometni nesreči in njunem razhodu, je Mia vzhajajoča zvezda šole Julliard, Adam pa na drugem koncu Amerike oboževano rokovsko božanstvo s slavnim dekletom. Nekega dne se po naključju, ali pa tudi ne, srečata v New Yorku in obe njuni maski, pod katerimi se skrivata, počasi padeta. Soočita se s preteklostjo in njuno neizmerno ljubeznijo. Obema je težke trenutke zadnjih treh let pomagala prebroditi glasba. Včasih besede res niso potrebne. Ne glede na to, da zadnjih treh let nista preživela skupaj, sta bila drug z drugim s pomočjo glasbe, do katere oba čutita neizmerno strast. In ta strast jima pomagala preživeti.

Moje mnenje: Ta knjiga je nadaljevanje knjige Gayle Forman. Prav tako je tudi ta vredna branja. Bila je zelo dobro ocenjena s strani literarnih kritikov.

8. Tu ležim in krvavim - Jenny Jägerfeld

Življenje je ena velika uganka.

Življenju sedemnajstletnice Maje, ki pa je polno nenavadnih in prelomnih dogodkov. Spremljamo njeno spolno dozorevanje, prvo romantično ljubezen, odnose s sošolci, učitelji. Je umetniška duša, veselijo jo hakuji, posluša Joy Division, nakazanih je nekaj težav z ocenami, na prvi pogled gre za običajno, malce mračnjaško najstniško dekle. A pravo dramatiko pisateljica vnese s prizorom, ko si pri pouku odreže del prsta. Junakinje se nato smola drži kot po tekočem traku, vrhunec pa doseže z izginotjem matere. Vsak drug teden namreč preživlja pri njej, saj po ločitvi živi z očetom. Sicer razlog izginotja skoraj do konca ostane uganka, a lahko razkrijemo brez škode, da gre za mamo z aspergerjevim sindromom in za spoznanja o marsičem, kar je posledično manjkalo v življenjih vseh vpletenih. Se da ob taki "diagnozi" rešiti še kako toplo občutje med otrokom in staršem?

Moje mnenje: Knjiga mi je všeč. Je zanimiva in uživaš v branju.

7. Serija Nesmrtni - Alyson Noel

Ljubezen skozi stoletja.

Napeta ljubezenska zgodba, temna skrivnost in nesmrtniki burijo domišljijo najstnikov po vsem svetu, da navdušeno pričakujejo vsako novo nadaljevanje.

Najstnica Ever je povsem običajno dekle. Živi z mamo, očetom, s sestro in psom. Hodi v šolo in pleše v navijaški skupini. Ima najboljšo prijateljico in tudi fanta. Nekega dne Ever v prometni nesreči izgubi svojo družino.

Po nesreči se spopada z občutkom krivde, ker je edina preživela, ter s spoznanjem, da je dobila sposobnost, da bere misli ljudi okoli sebe. Če se dotakne katerega koli človeka, se ji razkrije njegova življenjska zgodba. Zato se dotikom izogiba, nosi kapuco, posluša glasno glasbo in v novi šoli velja za čudakinjo. Ko se na šoli pojavi prekrasen fant Damen, se začnejo dogajati nenavadne stvari …

Moje mnenje: Skupaj je šest delov. Vsak del je poseben in nadvse zanimiv. Ko začneš brati knjige preprosto ne moreš odložiti. Spremljamo padce in vzpone.

6. Trinajst razlogov - Jay Asher

Čreprav je težko, je vredno živeti.

Najstnica Hana stori samomor. Za samomor obstaja več razlogov, v Haninem primeru jih je trinajst. O vseh spregovori na posnetku, ki ga posmrtno poslušajo Hanina simpatija Clay in drugi vpleteni. Sporočilo knjige je, da moramo o svoji stiski spregovoriti pravočasno, še pomembneje pa je pravočasno prisluhniti. Knjiga ima tudi kakovostno strokovno spremno besedo.

Moje mnenje: Gotovo večina pozna serijo 13 reasons. Serija je nastala po tej knjigi. Meni osebno knjiga pove več in bolje se oživiš vanjo. Čeprav večina meni, da knjiga sporoča: Ubi se če ti kaj ni prav. Vendar ima vsak svoje mnenje.

5. Kit na plaži - Vinko Möderndorfer

Nika živahna, radovedna najstnica, se s starši preseli v novo hišo in zadnji razred osnovne šole obiskuje v novi šoli, novem kraju, z novimi sošolci. Vse je na videz zelo lepo in tako kot mora biti. Nika je priljubljena, zgovorna in duhovita, zna si pridobiti prijatelje. A izkaže se, da ima skrivnost, ki ne ostane skrita prav dolgo, skrivnost, ki bo spremenila življenje vsem okoli nje.

Moje mnenje: Moram priznati, da sem najprej mislila, da je knjigo napisal tuji avtor. Vendar ne, knjigo je napisal Slovenec. Ni važno to. Knjiga je nadvse zanimiva, saj si lahko predstavljamo kako se počuti najstnica, ki ima neprijetno skrivnost.

4. Odločitev - Isabelle Pandazopoulos

Brezskrbo bi lahko živela naprej. Vendar...

Navadno jutro je, Louise je pri pouku. Nekaj trenutkov kasneje pa rodi otroka, za katerega ni vedela, da ga sploh nosi. Kako je to mogoče? Saj ni še nikoli z nikomer spala. Zdi se ji, da si vse samo domišlja, a dojenčka se ne da spregledati. Kako naj ga sprejme? Kaj se sploh dogaja? Louise njena družina v ključnem trenutku prepusti samo sebi, starša se ne zmoreta spopasti s hčerkino stisko. Toda ob vztrajni podpori prijatelja Samuela počasi le izve, kaj se je v resnici zgodilo. Sprejme težko odločitev ter sčasoma poskuša zaživeti normalno življenje.

Moje mnenje: Najbrž ste opazili, da večino knjig govori o problemih najstnikov. Tudi ta govori o tem. Zgodba je nekako žalostna, vendar vseeno lepa.

3. Solze so za luzerje - Neli Kodrič Filipić

Samo ena noč.

Glavna junakinja romana Ajda je čisto vsakdanja osnovnošolka, ki se ji nekega dne življenje obrne na glavo. Čez noč mora z mamo in bratcem zapustiti svoj dom in vse, kar ji je ljubo. Zatečejo se v varno hišo in se vsak po svoje spoprijemajo z novimi okoliščinami. Ajda se z odhodom od doma in pravili v varni hiši težko sprijazni, pogreša prijatelje, težave pa ima tudi v šoli − nanjo se spravi sošolka s svojimi podaniki. A glavna junakinja se ne da kar tako. Upre se ji in zaveznike najde tudi med sošolci.

Moje mnenje: Zelo lepa zgodba. Vidimo kako se najstnica spopada z težavami v šoli in doma.

2. Več kot to - Patrick Ness

Spoznaj samega sebe.

Seth je najstnik. Utaplja se. Ledena voda iz njega iztisne življenje. Prebudi se pred hišo, kjer je živel kot otrok, še preden so se z družino preselili čez ocean v Ameriko. Na ulici ni žive duše. Še več, svet okoli njega izgleda zapuščen in pozabljen. Na prvi pogled se zdi, kot da se je prebudil v lastnem bizarnem peklu. Bo celo večnost moral preživeti sam, v tem svetu, ki je srhljivo prazen in tih? V hiši najde svojo krsto, le kako mu je uspelo iz nje zlesti pred hišo? A krsta ni namenjena mrtvecem, namenjena je živim. Več kot to bo navdušila ljubitelje znanstveno fantastičnih srhljivk, saj je nekakšen hibrid Cone somraka in Matrice. Je to kar vidimo in občutimo res edino resnično? Ali obstaja še nekaj več kot to?

Moje mnenje: Globoka knjiga ki pusti velik vtis.

1. Sedem minut čez polnoč - Patrick Ness

Vsako noč, sedem minut čez polnoč, se trinajstletni Conor zbudi. Obišče ga pošast, ki je drugačna od tistih pošasti, ki mu kratijo spanec, odkar je njegova mama hudo zbolela. Divja je, starodavna in zelo strašljiva in nekaj hoče od Conorja. Od njega hoče nekaj groznega in nevarnega; hoče resnico, ki si je Conor noče priznati.

Moje mnenje: Žalostna zgodba, ki kot prejšnja pusti velik vtis na bralca. In morda začne tudi kdo drug gledati drugače na svet.

Vir: http://www.dobreknjige.si/

Featured Review
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Tag Cloud
No tags yet.
bottom of page